I alle år har designere lært at når man skal trykke noe, da skal bildene være i oppløsning 300 dpi. Og når et bilde skal vises på en skjerm, da skal oppløsningen være 72 dpi. Det er egentlig en myte. Det siste altså.

Hvilken oppløsning skal man bruke på bilder til web?

Det som teller på skjerm, er kun hvor mange pixler du ønsker at bildet skal være i bredden og høyden.
Sier du dette til din faste designer, som kanskje har bakgrunn fra et trykkeri eller magasin, vil det muligens ende med en lang diskusjon der du blir fremstilt som en komplett idiot: – Ikke bland deg inn i noe du ikke har greie på. For 72 dpi har fagpersoner brukt siden 1980-tallet, nemlig!

Men be da designeren kikke på de to bildene nedenfor. Ser dere noen forskjell?

Kaffe, et glass med juice samt croissant. Kaffe, et glass med juice samt croissant.

Nei, det er ingen forskjell. Begge bildene er i 300×200 pixler størrelse. Det ene bildet er i 72 dpi, det andre i 300 dpi.

Dpi-en sier bare noe om hvordan bildet skal trykkes. Setter man et høyt dpi-tall, vil bildet trykkes på en mindre flate. Men slike beskjeder i filen påvirker ikke hvordan bildet vises på en skjerm.

For å få to slike bilder som vist over, måtte vi stille inn dpi-en manuelt i Photoshop. Dersom man i Photoshop endrer dpi-en og lar Photoshop ta kontrollen over hva som skjer, da vil programmet også endre realitetene ved bildet. Så det er forståelig at folk tror at dpi-en påvirker hvordan bildet ser ut på skjermen.

Strategier, tips og triks rett til deg!

  • Hidden
  • Hidden
  • Fyll ut e-postadressen din
  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Meld deg på vårt nyhetsbrev, så holder vi deg oppdatert – helt gratis.
Se hvordan vi behandler personopplysninger.

Men utgangspunktet er slik: Har du et bilde i for eksempel 600×600 pixler, vil det bli vist i 600×600 pixler. Sitter pixlene litt tettere på din skjerm enn på kollegaens skjerm, vil bildet riktignok vises litt mindre på din skjerm enn hos din kollega – dersom tar frem linjalen som ligger på pulten og måler på skjermen. Men bildet består av akkurat like mange pixler uansett hvilken skjerm det vises på.

Med html-koder kan webdesigneren overstyre og for eksempel bestemme at bildet på 600×600 pixler skal vises som 1000×1000. Men når bildet på den måten blåses opp, vil det oppleves som mindre skarpt.

Webdesigneren kan også bestemme at bildet skal vises enda mindre enn hva originalfilen har lagt opp til.

Ulike skjermer

I våre dager bruker man både mobil, nettbrett og PC-skjerm. Dette må designeren ta høyde for i valg av antall pixler som bildet skal bestå av. Selv om det hadde holdt med et bilde på for eksempel 300×200 til en mobil, velger designeren å legge på plass et bilde på kanskje 600×400 slik at det vil vises bedre på en større skjerm. Så legges det inn koder som overstyre dette når bildet skal vises på mobil, da  forminskes bildet.

Men uansett: Jobber du med bilder til skjerm, kan du blåse i dpi-en. Bare pass på å holde et øye med antall pixler bildet har i høyde og bredde når du trykker på knappene i Photoshop.

Lyst til å nå nye høyder?

Det vil vi også. La oss ta en prat, eller et møte, for å finne ut hvordan vi kan hjelpe til.

  • Hidden
  • Hidden
  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Fyll ut skjemaet så kontakter vi deg. Se hvordan vi behandler personopplysninger.