I det ene europeiske landet etter det andre, har nå datatilsynet sagt at bruken av Google Analytics vil bli ansett som ulovlig. Det nyeste tilskuddet på listen er Danmark, som har gitt selskaper fram til 1 januar 2023 før de begynner med sanksjoner. Norge kan være neste land – vet du hva du skal gjøre da?

Derfor blir Google Analytics ulovlig

Stridens kjerne bunner i at Google Analytics overfører data til USA og dermed ikke tilfredsstiller kravene i GDPR. Blant disse dataene ligger det også IP-adresser, som etter europeisk lov regnes som en personopplysning. Kravene for behandling av slike typer data er strengere i EU enn i USA. Flere datatilsyn i EU mener dermed at kunder ikke er godt nok beskyttet, fordi IP-adresser og Cookies kan knytte data til personlige Google-kontoer.

Det er i seg selv ikke forbudt å sende data til USA, men for å gjøre det må flere tiltak være på plass. Ettersom det er Google som står for innsamlingen og overføringen av data, anser nå datatilsynet i flere land at nettsideeiere ikke kan sørge for at de nødvendige tiltakene blir iverksatt. Dermed blir overføringen sett på som ulovlig.

Norge kan være neste land på listen

Det norske Datatilsynet har varslet at de behandler en sak knyttet til bruken av Google Analytics. Selv om den ikke ferdigbehandlet, har de gitt tydelige hint om at de vil følge sine europeiske kolleger. Datatilsynet har blant annet sagt at de i behandlingen av saken vil se til europeisk praksis, samt at de forventer lignende avgjørelser fra andre land og anbefaler folk å finne alternativer til Google Analytics. Det vil med andre ord ikke være en stor overraskelse om dagens bruk av Google Analytics vil bli forbudt også i Norge.

Hva bør du gjøre?

Om du er fast bestemt på å fortsette med Google Analytics kan du ta grep som å skru på IP-anonymiserings-funksjonen og sette opp en proxy. Men selv da er du på svært usikker grunn, og kan risikere å bryte loven. Samtidig vil det kreve relativt mye jobb, og dataene du får vil ikke være noe bedre enn om du bytter til en annen aktør. Derfor er også vår anbefaling at du finner et annet (europeisk) analyseprogram. Her har allerede våre danske kolleger for lengst begynte å lete etter alternativer – og de finnes det mange av. Dersom dette kommer til å Norge vil vi dermed høste av deres erfaring og være tidlig klare til å implantere nye løsninger.

Det er ditt ansvar

Det er viktig å huske på at det er du som er behandlingsansvarlig for dataene du samler inn. Selv om Google (i dette tilfellet), er databehandler, er det ditt ansvar å sørge for at programmet du bruker følger de reglene som gjelder. Derfor er det også tryggest å bytte til en aktør du er sikker på er trygg, enn å justere et program til å kanskje være innafor.
Ta gjerne kontakt med oss dersom du har spørsmål eller trenger hjelp 😊

Kilder:

Datatilsynet

Finansavisen

Strategier, tips og triks rett til deg!

  • Hidden
  • Hidden
  • Fyll ut e-postadressen din
  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Meld deg på vårt nyhetsbrev, så holder vi deg oppdatert – helt gratis.
Se hvordan vi behandler personopplysninger.